viernes, marzo 29, 2024

Ajuntament de Ciutadella de Menorca

NacionalAjuntament de Ciutadella de Menorca

Imatge26/07/2019

L’Ajuntament de Ciutadella posa en funcionament la platja de Santandria i sa Platja Gran com a platges adaptades per a persones amb algun tipus de discapacitat, física o mental. D’ aquesta manera es vol facilitar la igualtat d’oportunitats envers tota la ciutadania amb la garantia de l’accés -en aquest cas d’aquest col·lectiu- tant a les zones d’arena com al mar per gaudir dels beneficis socials i terapèutics que un entorn natural com aquest proporciona.

Aquest és un dels principis que defineix una ciutat educadora com Ciutadella: la igualtat de drets i l’accés universal de tots els habitants d’una ciutat per gaudir en condicions de llibertat i d’igualtat dels mitjans i de les oportunitats de formació, d’entreteniment i de desenvolupament personal que la ciutat ofereix.

Què són les platges adaptades?

L’Ajuntament de Ciutadella, a través del Servei d’Atenció Social i en col·laboració amb el Servei de Medi Ambient, coordina cada estiu la posada en funcionament de les dues platges adaptades del municipi.

Les platges adaptades tenen la finalitat de promoure que les persones amb discapacitat física i/o mobilitat reduïda puguin gaudir del temps de lleure i d’oci, del sol i de la mar amb seguretat (cadires, crosses, passarel·les…) i higiene (cabines integrals), per fomentar, així, la inclusió social i l’accessibilitat universal per a totes les persones, independentment de la seva autonomia o dependència.

Ciutadella compta amb dues platges adaptades. Santandria va ser adaptada l’any 2005; i sa Platja Gran, el 2010. L’adaptació progressiva de les platges del nostre municipi ha de permetre que persones amb problemes musculars i esquelètics, problemes cerebrals, malalties o que han patit un accident o traumatisme -o altres fets que limiten l’ús de les cames, dels braços o el control de l’equilibri- puguin gaudir durant el seu temps d’oci de les platges. Les persones grans són un dels col·lectius que més ús fan de les platges adaptades, atès que presenten més possibilitats de patir accidents o caigudes amb conseqüències greus. Les persones amb discapacitat psíquica mitjana o severa, tot i no patir problemes físics, sí que poden presentar problemes de coordinació psicomotriu i d’equilibri que els impedeixi nedar amb seguretat. La sensació d’inseguretat pot provocar por de l’aigua, que es transforma en angoixa difícil de controlar per la discapacitat. L’ajuda de les cadires i de les crosses amfíbies i l’assistència i el suport del monitor aporten una sensació de seguretat i de pèrdua progressiva de la por del contacte amb l’aigua.

Dies d’obertura i horaris

El servei a la platja de Santandria s’obre de dilluns a diumenge, en horari de 10 a 13.30 h i de 16.30 a 19 h, fins al 23 de setembre de 2019.

En el cas de sa Platja Gran, l’horari d’obertura és de dilluns a divendres, de 9 a 13 hores, fins al 23 de setembre de 2019.

Quins objectius persegueixen?

Els objectius pels quals s’aposta per una adaptació progressiva de les platges són els següents:

– Augmentar l’oferta d’oci i de temps lliure per a les persones en situació de dependència, tant de residents com de turistes.

– Aconseguir un espai d’oci i alhora terapèutic i rehabilitador mitjançant l’estada a una platja.

– Millorar la qualitat de vida i el benestar de les persones usuàries de la platja.

– Aportar benestar emocional, i potenciar la sensació de seguretat amb la reducció de l’estrès.

– Potenciar les relacions interpersonals amb altres banyistes i monitors.

– Fomentar el desenvolupament motriu i l’ús terapèutic del mar.

– Promocionar i afavorir l’autonomia personal de les persones destinatàries.

– Oferir un espai de lleure i d’oci, ja sigui individual o en grup.

Quines tasques realitza el personal de suport al bany?

– Facilitar l’accés a la platja a totes aquelles persones que, per diversitat de circumstàncies, tenen una mobilitat reduïda.

– Donar suport assistencial a les persones amb discapacitat que vulguin gaudir d’una estada a la platja.

– Acompanyar amb la cadira amfíbia les persones que així ho requereixin.

– Vigilar i observar durant l’estada al bany.

– Ajudar per tal d’arribar fins als serveis i les dutxes adaptades.

– Revisar i tenir cura del material i de les instal·lacions perquè estiguin en bones condicions d’ús.

– Registrar i comptabilitzar el nombre de persones usuàries que han fet ús del servei.

– Dinamitzar l’estada a la platja de les persones usuàries amb tècniques d’animació per realitzar activitats aquàtiques.

– Possibilitar que tenguin relacions socials amb altres banyistes.

– Informar i animar les persones usuàries amb discapacitat i/o dependència sobre la platja i els serveis que ofereix.

De quins recursos humans i materials disposen les platges?

Quant a recursos humans, les platges estan dotades de personal monitor amb experiència i formació en l’atenció a les persones en situació de discapacitat i dependència, i, a més, d’eines personals que faciliten l’atenció centrada en la persona, per facilitar-los, així, l’accés al mar i als serveis de la platja amb els materials existents.

Quant a recursos materials, la platja disposa de passarel·les de llenya, cadires i crosses amfíbies, para-sols i material divers per realitzar activitats aquàtiques (flotadors, etc).

También te puede interesar

Etiquetas:

Popular