miércoles, septiembre 27, 2023

Ajuntament de Ciutadella de Menorca

NacionalAjuntament de Ciutadella de Menorca

11/11/2018

La Presidenta del Consell Insular, Susana Mora, l’Alcaldessa de Ciutadella, Joana Gomila, la consellera de Benestar Social, Maria Cabrisas, i la regidora de Serveis Socials de Ciutadella, Gràcia Mercadal, han inaugurat aquest matí el nou Centre de promoció de l’autonomia per a malalts d’alzheimer i altres trastorns cognitius durant les jornades de portes obertes del centre.

Es tracta d’un Centre especialitzat on s’hi desenvoluparan activitats educacionals i d’estimulació a través del treball directe amb els usuaris i les seves famílies i que estarà obert de dilluns a divendres de 8 a 20 hores. Es preveu que l’activitat del Centre s’iniciï dimarts 13 de novembre.

Aquest centre s’adreça a persones majors de 55 anys que tenen dificultats objectives de memòria i persones amb diagnòstic de demència en fase lleu o moderat que mantinguin un alt grau d’autonomia, una situació funcional acceptable i sense alteracions greus de conducta.

Les estadístiques mostren que el 50% dels pacients són majors de 85% i s’ha demostrat que abans d’arribar a l’edat en la qual es comencen a manifestar els símptomes, es podria reduir la malaltia en un 40%.

La Presidenta del Consell Insular, Susana Mora, ha remarcat que amb aquesta obertura recuperam un servei clau per la ciutadania que s’havia deixat perdre la passada legislatura. Un servei per a les persones que atén una demanda històrica del municipi i que permetrà retardar els efectes de les malalties cognitives, donar suport a les famílies dels malalts i millorar l’oferta de serveis especialitzats i capdavanters a la banda de ponent. Amb l’obertura d’aquest centre, el Consell Insular aposta, una vegada més, per polítiques socials actives que treballin en la prevenció i en la millora de la qualitat de vida de les persones.

La batlessa de Ciutadella, Joana Gomila, ha explicat que amb la posada en marxa d’aquest centre de promoció de l’autonomia per a persones en trastorns cognitius i funcionals aconseguim un dels objectius més importants per frenar l’Alzheimer que no és altre que la prevenció. També ha mencionat que “les persones majors, que tan han fet per la nostra ciutat, es mereixen una atenció personalitzada i adequada i un espai per donar resposta a les seves necessitats i per tant, Ciutadella ha de comptar amb aquest tipus de centres especialitzats”.

En aquest sentit, la consellera de Benestar Social del Consell, Maria Cabrisas, ha explicat que el Centre treballarà des de la prevenció i la rehabilitació de les seves capacitats i des de la integració i la participació, tant en l’àmbit familiar, com social. Així, se cercarà millorar la qualitat de vida dels pacients, fomentar la seva autonomia, mantenir les seves capacitats cognitives i funcionals preservades, retardar els seus símptomes de deteriorament, adquirir habilitats per a reforçar les activitats de la seva vida diària, i també donar suport a la seva família o cuidador.

Per aconseguir aquest objectiu, la regidora de Serveis Socials, Gràcia Mercadal, ha explicat que es calcula que a Ciutadella es troben 1.936 persones amb aquesta patologia. Tot i que a Ciutadella ja hi ha dos centres que ofereixen el servei d’estades diürnes, cap d’ells està especialitzat en demències ni ofereix alternatives especialitzades de suport familiar ni seguiment de l’usuari al domicili.

Els serveis oferts pel Centre treballaran l’estimulació cognitiva (memòria, càlcul, llenguatge, atenció…), l’orientació a la realitat (TOR), la gimnàstica adaptada, la mobilitat funcional, i també comptaran amb serveis d’escola de salut, laborteràpia, musicoteràpia, tècniques de relaxació, sortides culturals, oci i temps lliure.

Per poder portar a terme totes aquestes activitats, el Centre comptarà amb un equip interdisciplinari format per una infermera, un terapeuta Ocupacional, una psicòloga i un auxiliar d’infermeria.

Ho farà, a més a més, amb una gestió de recursos i espais compartida amb el centre de dia municipal i de dependència. Aquest fet permetrà optimitzar costos i crear un centre de dia de referència al municipi amb finançament compartit entre les dues administracions públiques.

En cas de voler beneficiar-se del servei, les persones interessades s’hauran d’adreçar al metge de família o del servei de neurologia de l’àrea de salut de Menorca qui a través d’un informe mèdic derivaran als pacients al Centre. Un cop arribada la sol·licitud al Centre, es valorarà els candidats i es farà una entrevista per a confirmar si es pot beneficiar de l’assistència al centre i de quins tallers específics pot participar.

También te puede interesar

Etiquetas:

Popular