viernes, marzo 31, 2023

Proceso de escolarización para el curso 2023/2024

Proceso de admisión de alumnos de Primer...

Ajuntament de Maó

Maó, 29 de març de 2023. L’Ajuntament...

La ciudad se prepara para la Semana Santa

El alcalde, Isidoro Gambín, con varios miembros...

Ajuntament de Ciutadella de Menorca

NacionalAjuntament de Ciutadella de Menorca

07/11/2018

L’Ajuntament de Ciutadella i el Centre de Salut Mental Sant Miquel ens hem unit per llançar un missatge a tot Ciutadella: la ciutat és per a tothom, totes les diferències hi tenen cabuda perquè tothom hi aporta alguna cosa que la converteix en una ciutat millor.

I així ho volem deixar palès al mosaic que preparam junts per il·lustrar com les persones amb malalties mentals també són ciutadanes de primera.

El mosaic pretén ser una metàfora de la feina i és un repte que té aquest col·lectiu, que han vist com, arran de les malalties mentals, s’han anat fracturant els seus rols, les xarxes socials i els projectes de vida que havien obtingut anteriorment i, ara, amb treball i esforç, van rejuntant totes aquelles peces que havien quedat escampades, i recuperen una vida plena i de qualitat, tot i ser un dibuix diferent a l’anterior.

Per tant, aquest projecte és una invitació a normalitzar la convivència amb les persones que viuen malalties mentals, més freqüents i properes del que imaginam; i a desmuntar els mites, les pors i el rebuig que sovint s’han associat a ells, influenciats i manipulats, moltes vegades, pels mitjans de comunicació.

D’aquí el nom que hem decidit per al mosaic: ENS REJUNTAM… La nostra vida i la nostra ciutat. (REJUNTAR com una part més de la tècnica del mosaic; per a ser més exactes: l’última part del procés per a finalitzar la obra. Per altra banda, rejuntar significa tornar a unir les peces o omplir els buits de les encletxes que hi queden.)

El valor que té el mosaic és que el volem construir amb la participació ciutadana. Volem convidar que sigui la gent mateixa de Ciutadella la que construeixi el mosaic de la mà dels mateixos usuaris de Sant Miquel, per tal que en siguin els protagonistes i els mestres. Ells ja tenen experiència en aquesta tècnica, en tant que al centre de Sant Miquel ja van fer un taller de mosaic amb la col·laboració voluntària de Juan Martínez, un expert en la tècnica. Arran de l’èxit obtingut amb la finalització del projecte, volien traspassar fronteres i deixar palès aquest missatge en algun mur de Ciutadella, una ciutat que vol ser globalitzadora i integradora.

Des de la Regidoria de Participació Ciutadana i Projecte de Ciutat van assumir aquest projecte tot d’una com a propi, ja que que encaixa plenament dins la filosofia de ciutat educadora i dins el projecte de ciutat que impulsa. Ciutadella fa molts d’anys que forma part de la xarxa internacional de pobles i ciutats que tenen com a idea vertebradora que és tota la ciutadania l’encarregada d’educar la comunitat. Justament un dels eixos del projecte de ciutat que va aprovar el 2004 l’Ajuntament de Ciutadella és fomentar la igualtat i la convivència dins el municipi, per tal que la ciutat sigui un espai que ofereixi igualtat d’oportunitats a tothom i que pugui cobrir la necessitat que tothom tenim d’acceptació social per evitar així l’exclusió social. La ciutat ha de ser un lloc de trobada des d’on s’ha de contribuir al sentiment de ciutadania.

El dibuix que ha inspirat el mosaic compta amb la col·laboració de la pintora Paca Florit, que també s’ha volgut sumar a aquest projecte i al missatge. Hi és present un molí, un dels elements arquitectònics presents de la nostra illa i que alhora també és present a l’obra del Quixot, i que simbolitza el deliri. En aquesta obra es parla de la bogeria des d’una vessant de crítica social i de disconformitat, inspiradora i enriquidora alhora. I en el mosaic apareixen altres cases que també formen part de la ciutat i que conviuen amb el molí; es mostren aquestes cases, en realitat, totes diferents entre si, cadascuna amb la seva història i les seves dificultats. És una metàfora de la pròpia ciutat i de les persones que hi viuen; totes elles diferents, i amb la necessitat de ser acceptades per la societat i comunitat a la qual pertanyen.

Aquest és l’origen d’aquesta iniciativa.

Participació ciutadana

Per al proper dissabte 10 de novembre s’ha organitzat una jornada per a la participació ciutadana, perquè tothom que es vulgui sumar a aquest projecte hi pugui posar el seu gra d’arena, pugui posar algunes peces en aquest mosaic. De les 11 a les 13 h hi haurà els usuaris del Centre de Sant Miquel que ens mostraran la tècnica del mosaic i ens ajudaran a anar posant-hi peces. Hi pot participar tothom, des dels grans fins als petits! Hi ha moltes tasques a fer: rompre rajoles, posar el ciment, posar les peces… Les persones que hi vulguin participar no han de dur res, només han d’acudir al lloc i a l’hora de la jornada.

El lloc on es farà el mosaic és la paret que queda entre els Cinemes Canal Salat i la Sala Multifuncional.

Durant la setmana següent, del dilluns 12 al divendres 16, d’11 a 12.30 h, els usuaris de Sant Miquel seguiran elaborant el mosaic, i tothom que hi vulgui anar per fer-lo junts hi pot anar.

Està previst que el proper dia 30 de novembre, Dia Internacional de les Ciutats Educadores, s’inauguri el mosaic.

Durant aquell dia es comptarà també amb la participació dels Pueri Cantores de la Catedral de Menorca per inaugurar aquest mosaic. Cantaran una cançó preparada especialment per a l’ocasió i per a aquest dia.

También te puede interesar

Etiquetas:

Popular