domingo, marzo 26, 2023

Ajuntament de Ciutadella de Menorca

NacionalAjuntament de Ciutadella de Menorca

31/10/2018

La Junta de Govern ha aprovat l’adhesió de l’Ajuntament de Ciutadella al Pla de Dinamització Lingüística de Menorca (PDLM, 2018-2021), elaborat i proposat als municipis pel Consell Insular de Menorca.

El fet suposa que l’Ajuntament assumirà, si més no, els compromisos següents:

– En primer lloc, fer una relació de les accions que a hores d’ara ja duu a terme l’Administració de Ciutadella en el municipi. I, d’altra banda, assolir el compromís de fer un mínim de tres accions del PDLM cada any, entre 2018 i 2021.

En l’actualitat, l’Ajuntament ja compleix i vetlla per l’observança de sis drets lingüístics. Són els següents: dret d’usar el català a l’administració insular i local, i de ser atès en català a l’administració pública; accedir al coneixement de la llengua catalana; emprar el català en l’àmbit del lleure i la cultura; dret d’emprar el català en l’àmbit assistencial i sanitari; dret d’emprar el català en les relacions comercials i laborals, i en l’àmbit dels serveis; i, finalment, el dret d’emprar el català en l’àmbit comunicatiu.

– Per al període 2018-2019 l’Ajuntament proposa dur a terme set accions de quatre àmbits diferents. Entre d’altres, cal esmentar el programa de voluntariat lingüístic per afavorir l’aprenentatge i la pràctica oral del català, i l’intercanvi lingüístic entre els usuaris del programa.

– Se n’obre la matrícula perquè, durant el novembre, es faci la primera sessió del programa per formar les parelles lingüístiques, sempre tenint en compte el nivell de coneixement de la llengua de cada membre de la parella, a fi que es vegi la possibilitat que hi pot haver un aprenentatge adequat i que cada component pot treure un profit de l’experiència. Cada parella lingüística es comprometrà a fer un mínim de 6 o 8 sessions per dur a terme els seus objectius d’aprenentatge de llengua.

– A més de les trobades per parelles, es preveu anar fent activitats amb el grup de voluntaris. Es proposen, com a mínim, les dues activitats següents:

– Nadal en català. Passeig pels comerços de Ciutadella del nucli antic que s’hagin adherit a l’activitat i s’hagin compromès a atendre’ls en llengua catalana.

– Ruta cultural (primavera 2019). Volta pel nucli antic de Ciutadella guiada per un especialista en història i amb les explicacions pertinents en llengua catalana.

También te puede interesar

Etiquetas:

Popular