domingo, marzo 26, 2023

Ajuntament de Ciutadella de Menorca

NacionalAjuntament de Ciutadella de Menorca

09/10/2018

Aquest dimecres, 10 d’octubre, 115è aniversari del naixement de Francesc de Borja Moll, l’IES Josep Maria Quadrado de Ciutadella acollirà la inauguració de l’exposició sobre la fructífera col·laboració personal i professional entre dues de les més grans figures de la cultura de les Illes Balears del segle XX: el lingüista menorquí Francesc de Borja Moll, i el poeta, assagista i editor mallorquí Josep Maria Llompart.

L’exposició, que es podrà veure durant quinze dies a l’entrada de l’IES Josep Maria Quadrado, és una iniciativa de la Institució Francesc de Borja Moll, i arriba a Menorca gràcies a la col·laboració del Consell Insular de Menorca i l’Ajuntament de Ciutadella.

El Consell i l’Ajuntament l’any passat van establir la realització d’un acte el 10 d’octubre de cada any a Ciutadella per celebrar l’aniversari del naixement de Francesc de B. Moll. L’any passat es va dur a terme la restitució del bust del filòleg al pati de Sant Pau del Seminari, després de la seva malaurada sostracció.

Francesc de B. Moll i Josep Maria Llompart van col·laborar en diferents iniciatives dedicades a la promoció i recuperació de la les lletres catalanes en una època en què la llengua pròpia havia estat perseguida i exclosa dels àmbits oficials pel règim franquista.

La seva relació personal i professional és el fil conductor d’aquesta exposició, adherida a la commemoració oficial de l’Any Llompart, declarat pel Govern de les Illes Balears en complir-se els vint-i-cinc anys de la mort del poeta.

Amb aquesta exposició es reconstrueixen els diversos ponts de col·laboració entre dues figures cabdals de la llengua catalana a les Illes Balears, amb l’alternança dels textos de Pere Rosselló Bover –poeta, crític i professor de la Universitat de les Illes Balears– i un conjunt d’objectes d’alt valor històric que s’exposen per primera vegada: des de la llegendària pipa de Llompart fins a la màquina d’escriure Hispano-Olivetti que emprà durant dècades el cèlebre lingüista menorquí Francesc de B. Moll i que, de fet, heretà directament del seu mentor: mossèn Antoni M. Alcover, entre d’altres objectes personals.

También te puede interesar

Etiquetas:

Popular