domingo, marzo 26, 2023

Ajuntament de Ciutadella de Menorca

NacionalAjuntament de Ciutadella de Menorca

05/02/2020

 L’Ajuntament ha duit a terme aquests dies diversos sanejaments a palmeres greument afectades per la plaga del morrut roig. Aquests sanejaments consisteixen a eliminar tots els teixits afectats de la palmera, i, en cas que encara sigui possible, salvar-la, preparant-la perquè pugui brotar de nou. En cas que es detecti que la gemma apical està afectada i la palmera no podrà tornar a brotar, s’haurà d’eliminar completament.

La Regidoria de Medi Ambient, des del final del 2014, realitza tractaments preventius i curatius a les palmeres municipals, amb els productes autoritzats pel Ministeri d’Agricultura; i, actualment, de les 450 palmeres datileres i canàries municipals, es té constància que n’hi ha unes quaranta d’afectades, amb indicis clars d’afectació per la plaga; tot i que n’hi pot haver moltes més, ja que els efectes no sempre són visibles des de l’exterior.

Durant els darrers anys s’han hagut d’eliminar a Espanya i a altres països de la conca mediterrània desenes de milers de palmeres afectades pel morrut roig, i de cada vegada es fa més difícil lluitar contra aquesta plaga per l’existència de pocs productes autoritzats actualment per lluitar contra l’escarabat.

L’Ajuntament de Ciutadella recorda que el Decret 4/2016, pel qual es qualifica d’utilitat pública la lluita contra la plaga del morrut roig de la palmera (Rhynchophorus ferrugineus) a la comunitat autònoma de les Illes Balears, estableix les mesures fitosanitàries obligatòries per lluitar contra aquesta plaga i prevenir-la i, entre altres qüestions, inclou l’obligació per a les persones o entitats propietàries de palmeres de garantir el bon estat fitosanitari de les plantes sensibles i sotmetre els exemplars a un pla de tractament amb mitjans de defensa autoritzats.

L’Ajuntament recomana a les persones i entitats propietàries de palmeres en els seus jardins que contactin amb un jardiner professional que els assessori sobre el procediment per a realitzar els tractaments preventius obligatoris a les palmeres i, en cas que no vulguin fer els tractaments obligatoris per protegir la palmera, l’eliminin, per evitar que es converteixi en un focus de propagació de la plaga.

También te puede interesar

Etiquetas:

Popular