lunes, junio 5, 2023

Ajuntament de Ciutadella de Menorca

NacionalAjuntament de Ciutadella de Menorca

16/10/2019

L’acte de lliurament del XLIV Premi Born de Teatre 2019 se celebrarà el proper 26 d’octubre a Ciutadella de Menorca, amb la representació de l’obra El principi d’Arquimedes, de Josep Maria Miró i Coromina, obra guanyadora del Premi Born l’any 2011 i representada per la companyia Mô teatre.

Després de la representació de l’obra i abans del lliurament del Premi, els actors Jordi Boixaderas, Mercè Montalà i Josep Mercadal realitzaran una lectura dramatitzada d’obres de Josep Maria Quadrado en la commemoració del bicentenari del seu naixement.

En aquesta edició s’han presentat un total de 228 obres, una quarantena més que l’any passat. L’edició de 2019, per tant, passa a ser la tercera edició amb més obres presentades, darrere de l’edició de 2017 en què es van presentar 259 obres i la del 2015, amb 239 obres presentades. D’aquestes 228 obres, un 88,16% procedeix de l’àmbit estatal (majoritàriament de Catalunya i Madrid) i un 9,65% de l’àmbit internacional (Argentina, Bèlgica, Brasil, els Estats Units i Cuba, entre d’altres). El 2,19% restant són obres d’origen desconegut.

La preselecció de les obres ha anat a càrrec del llicenciat en direcció escènica i professor de l’Institut del Teatre Rafel Duran; del llicenciat en Direcció escènica i dramatúrgia per l’Institut del Teatre Iban Beltran, i de la dramaturga i llicenciada en Filologia Hispànica Rosa Molero. La seva tasca ha consistit a elaborar una fitxa valorant la qualitat lingüística, temàtica i dramatúrgica de cada una de les obres presentades.

El jurat està format pel professor d’estudis hispànics i catalans a la Universitat Grenoble Alps, Laurent Gallardo; per Juan Vicente Martínez, professor de filologia anglesa a la Universitat de València i director de “Sagunt a Escena”; per Mercè Sarrias, dramaturga i guionista de televisió; pel professor de la Universitat de Barcelona especialista en el Renaixement i el Barroc, Josep Solervicens, i per la dramaturga i membre de la companyia Cos de Lletra, Ruth Vilar.

La primera reunió del jurat es va celebrar el dissabte 21 de setembre, a la sala Beckett de Barcelona; la segona reunió, en la qual es decidirà el guanyador del premi serà dissabte 12 d’octubre.

La dotació del premi és de 14.000 €, més l’edició de l’obra guanyadora en les quatre llengües oficials de l’Estat espanyol (castellà, català, gallec i euskera): en la col·lecció “Textos a part”, de l’Editorial Arola, en català; en gallec a la Revista Galega de Teatro i en euskera i castellà a la Revista Artez.

Enguany també s’organitzen les V Residències de Creació Premi Born. En aquesta cinquena edició s’han presentat 17 projectes, set més que l’any passat i sent l’edició amb més projectes presentats, els quals precedeixen de tot l’àmbit estatal. Els membres de la Junta del Cercle Artístic de Ciutadella han estat els encarregats de triar el projecte guanyador, que ha estat l’obra Dramasofía, de les joves Kira Anzazu i Nicoleta Cappello.

Amb Dramasofía, partint de les teories de grans filòsofs que les van marcar durant el Batxillerat, emprenen “un viatge a la seva pròpia adolescència per descobrir quines de les seves teories” es mantenen en elles i per què. L’espectador participa activament en aquesta obra, ja treballada a la residència artística a Casae Rappini (Roma) i a la fàbrica de creació Fabra i Coats (Barcelona), i és convidat a plantejar-se la seva relació íntima amb la filosofia.

Aquest any, la Residència de Creació es realitzarà del 10 al 23 d’octubre. Mentre siguin a Menorca, les dues joves dramaturgues i pedagogues treballaran en la seva obra i, a més a més, faran unes sessions amb els alumnes d’arts escèniques de l’IES Josep Maria Quadrado i també faran sessions per als alumnes de 1r de batxillerat dels dos instituts de Ciutadella. D’aquesta manera, els alumnes podran gaudir d’aquesta obra que uneix teatre i filosofia, una matèria que inicien en aquest curs. El dimarts 22 d’octubre es farà l’assaig gratuït i obert a tothom al teatre del “Quadrado”.

También te puede interesar

Etiquetas:

Popular