jueves, abril 25, 2024

Ajuntament de Ciutadella de Menorca

NacionalAjuntament de Ciutadella de Menorca

Imatge16/10/2019

Aquests dies passats la pràctica totalitat dels efectius de la Policia Local de Ciutadella han completat els exercicis formatius en primers auxilis sanitaris, en compliment del pla previst per al 2019, dins de la quarta edició de la formació contínua. L’acció duita a terme ha comptat amb la col·laboració d’un tècnic en transport sanitari del servei de les ambulàncies del SAMU 061.

Es tracta d’una segona etapa de formació en primers auxilis d’enguany, la primera de les quals va tenir lloc el passat mes de juny, com a part de la preparació de les festes de Sant Joan i de l’inici de la temporada d’estiu.

Cal recordar que els agents de Policia realitzen un ampli ventall de funcions, com ara les relacionades amb el trànsit, la seguretat, les ordenances municipals, o bé funcions de policia judicial, entre moltes altres. Hi tenen, a més, la funció de policia assistencial, per com han adquirit formació bàsica per intervenir en els primers auxilis a víctimes d’accidents de trànsit, laborals o domèstics, i per assistir qualsevol persona que, per emergència sanitària, necessiti intervenció ràpida en el lloc mateix de la incidència.

És per açò que, actualment, les dotacions policials compten amb una farmaciola de primers auxilis equipada, amb les directrius dels tècnics del SAMU 061; on hi ha una botella d’oxigen i un desfibril·lador semiautomàtic del tipus DESA per atendre les reanimacions per aturades cardiopulmonars. Alguns d’aquests desfibril·ladors són d’ús compartit amb el servei de coordinació i socorrisme de platges, els quals en cedeixen l’ús una volta acaba el servei de platges.

Segons les dades publicades per la Conselleria de Salut i Consum referents a les actuacions d’accidents cardiopulmonars, si una reanimació cardiopulmonar s’aplica dins els quatre primers minuts (la que poden practicar els policies) i l’avançada dins els 8 primers minuts (la que practiquen els serveis sanitaris especialitzats), la supervivència arriba al 43 %; mentre que si l’avançada es retarda fins als 16 minuts, l’índex de supervivència cau un 10 %.

Per tant, mentre arriben els serveis sanitaris especialitzats, els agents de la Policia Local realitzen una primera intervenció, que en molts de casos suposa preservar la integritat física de la víctima i evitar-li un empitjorament de l’estat de salut.

El SAMU 061 de les Illes Balears va obtenir l’any 2018 les dades més altes de reanimació cardiopulmonar d’entre tots els serveis de l’Estat que en tenen registre. Els professionals del 061 van aconseguir reanimar el 40 % de les parades cardiorespiratòries assistides, i arribaren a les urgències hospitalàries estabilitzats; mentre que la mitjana estatal es va situar entre el 23 i 27 %. Tal com explica el director mèdic del 061, Txema Álvarez: «Aquestes dades reflecteixen la bona feina que s’ha fet pel que fa al temps de resposta, però encara hi ha marge de millora pel que fa a la conscienciació de la població».

A les Balears tenen lloc cada any 54 casos de parada cardiorespiratòria per 100.000 habitants i, d’aquests, el 43 % aconsegueixen ser reanimats pel 061. Aquestes xifres són possibles gràcies a la ‘cadena de supervivència’ formada per cinc estadis: el primer, l’alerta precoç del sistema; el segon, l’aplicació precoç de les tècniques de suport vital bàsic; el tercer, la desfibril·lació precoç; el quart, el suport vital avançat precoç; i el cinquè, les cures posteriors. La importància del factor temps fa que la resposta immediata estigui sempre present.

El temps mitjà de resposta a les Balears, des que el 061 rep la trucada i fins que arriba l’equip d’emergència, és de vuit minuts. La mitjana d’edat de pacients atesos se situa en els 60 anys; i els homes, en un 75 %, són els que presenten una prevalença major en la mort sobtada. En aquest sentit, durant l’any 2018 es van formar 250 policies i 300 professors en tècniques bàsiques de reanimació cadiopulmonar.

También te puede interesar

Etiquetas:

Popular