martes, septiembre 26, 2023

Ajuntament de Ciutadella de Menorca

NacionalAjuntament de Ciutadella de Menorca

15/10/2019

El Consell Insular de Menorca, l’Ajuntament de Ciutadella i el Consorci del Museu Marítim de Mallorca han signat avui un acord de cessió de la balandra Valldemossa a favor d’aquesta darrera entitat, amb la qual cosa es finalitza la incertesa durant desset anys en relació amb la conservació de la històrica embarcació, considerada un patrimoni mereixedor de salvaguarda pública.

Així es disposa en el conveni que les parts han signat avui matí, a Ciutadella, amb la intervenció de l’alcaldessa Joana Gomila; la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora; i la vicepresidenta del Consell de Mallorca i presidenta del Consorci del Museu de Mallorca, Isabel M. Busquets.

A més, per disposició de les clàusules quarta i cinquena, s’ha acordat també la realització d’un derelicte (o escull artificial) amb l’embarcació Vindaloo, declarada en estat d’abandonament i proporcionada per Autoritat Portuària. De la corresponent immersió en tindrà cura el Club Nàutic de Ciutadella pròximament.

Després de gairebé setanta anys de feina al mar com a barca de pesca, la Valldemossa va ser cedida al patrimoni de l’Ajuntament de Ciutadella l’11 de juliol de 2002, per part de l’empresa Peixos Sans Mas S L. Mitjançant la creació de tallers ocupacionals dirigits pel mestre d’aixa Miquel Huguet, va ser objecte, tot seguit, de restauracions successives, sense que, a dia d’avui, s’hi hagin conclòs, però, la totalitat dels treballs que necessitava per a una reforma integral i completa.

Entretant, en vista de les dificultats financeres i d’una definició exacta de la destinació futura més adequada, diverses consideracions dels experts van suggerir la possibilitat de destinar-la a la formació d’un derelicte, i la van situar en el fon marí de la badia de Ciutadella.

Més tard, mitjançant les gestions duites a terme pel Departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Menorca, el Consorci del Museu Marítim de Mallorca va donar a conèixer el seu interès específic a favor de la Valldemossa. Fou el 30 d’agost de 2018 a partir de quan es va elaborar un informe tècnic sobre les característiques i els valors patrimonials. Signat per Bernat Oliver Font, l’informe esmentat n’aconsellava l’adquisició per la via de cessió, una determinació que, finalment, fou efectuava amb data del 14 de març de 2019.

La Valldemossa va ser construïda a les drassanes dels Germans Ballester, de Palma, l’any 1926, i fou registrada el 1930. Té una eslora de 16’10 m, una mànega de 5’26, un puntal de 1’9 m, i desplaça un registre de 23 tones. La seva tipologia és del tipus barca de bou, aparellada de balandra, i representa un model de transició de la navegació de vela a la de motor. D’aquesta casta, només en queden cinc: dues a Catalunya, dues a Menorca i una a l’illa de Mallorca.

El Consorci de Mallorca en tindrà cura del trasllat a l’illa veïna i de les feines necessàries per concloure’n la restauració. 

También te puede interesar

Etiquetas:

Popular