martes, septiembre 26, 2023

Ajuntament de Maó

NacionalAjuntament de Maó

La presentació ha tingut lloc al pati de les residències geriàtriques

Maó, 23 d’agost de 2022. Avui dematí, l’Ajuntament de Maó ha presentat el programa de les festes de la Mare de Déu de Gràcia 2022, que pretén ser el retorn dels actes tradicionals a tots els maonesos i maoneses després dels dos anys d’aturada per la pandèmia.

L’acte ha tingut lloc al pati de la residència geriàtrica assistida municipal i la residència geriàtrica del Consell Insular, amb la voluntat de fer partícip de les festes un col·lectiu que ha resultat ser un dels grans damnificats de la pandèmia: la gent gran.

L’esdeveniment ha servit per donar a conèixer totes les activitats que s’emmarquen en les festes de la Mare de Déu de Gràcia 2022, que s’estendran entre el 26 d’agost i el 27 de setembre.

La presentació ha comptat també amb la presència de dos cavallers que han fet una exhibició eqüestre, així com dels gegantons Guida i Tomeu de la colla gegantera de Maó, i ha estat a càrrec del batle de Maó, Héctor Pons, i del regidor de Dinamització Econòmica i Festes, José Manuel García, acompanyats de representants de la corporació municipal, i de les entitats participats i col·laboradores i representants de les associacions de veïns de la ciutat.

Una vuitantena d’actes culturals, esportius i veïnals

La programació presenta un total de 81 activitats, entre les quals n’hi ha 57 de tipus cultural, 15 d’esportives, i 9 de participació ciutadana, a més d’una setantena d’actuacions musicals, o geganteres.

Com ja es va anunciar, el pregó d’enguany, que tindrà lloc el 6 de setembre, serà a càrrec del grup Moments a Cor, que suposarà la presència d’una norantena de d’artistes sobre l’escenari.

Per primera vegada, la Banda de Música de Maó tindrà presència els tres dies forts de festa, dia 6 al pregó, dia 7 al Jaleo i com a novetat, també sonarà al Jaleo de dia 8 de setembre.

També cal destacar que enguany la fira d’atraccions, que s’ubicarà al port, duplicarà l’espai. Per la seva banda, l’Esplanada acollirà una fira gastronòmica.

Retallable de festes

A l’interior del programa s’hi troba el ‘Retallable de festes’, que inclou dues figures que poden ser retallades i “vestides” dels principals protagonistes de les festes: de caixer/a fadrí/na, músic/a de la Banda o de geganter/a, així com un cavall. La iniciativa pretén donar a conèixer els noms dels principals elements de la vestimenta de cada un dels personatges, com per exemple, la guindola, buldrafa o gralla. Les il·lustracions són obra de Dani Triay.

Pel què fa el número d’impressions, s’han imprès 12.000 programes, que es repartiran durant els pròxims dies als veïns i veïnes de Maó, Sant Climent, Llucmaçanes i a tot el conjunt d’associacions veïnals dels nuclis que formen el terme municipal de Maó. L’edició s’ha fet en català i castellà i a més, es faran dos programes en versió reduïda en anglès, francès i alemany que es publicaran a la pàgina web.

La portada del llibret és obra del pintor Carlos Mascaró; mentre que Dissenya2 s’ha encarregat de la maquetació del programa i Gràfiques Menorca, de la impressió.

Pons: “Les festes tornen tal i com les coneixíem abans de la pandèmia”

Héctor Pons ha destacat el component tradicional del programa: “Hem volgut mantenir tots els actes que fèiem abans de la pandèmia, perquè volem sentir que les festes tornen tal i com les coneixíem abans de la pandèmia. Aquest programa no innova, no incorpora elements nous, sinó que té com a objectiu fer reviure les festes a l’ús, la tradició més pura”.

Pons ha explicat que la ubicació escollida per la presentació del programa té un objectiu: “Teníem la il·lusió que els primers que coneguessin la programació i rebessin el programa fossin aquells que més han patit els darrers anys, la gent gran de Maó”.

A més, ha agraït a tota la població la “paciència i responsabilitat” amb les que “han esperat pacientment” el retorn de les festes. També ha tingut paraules d’agraïment a tota la gent que treballarà “incansablement per fer possible la celebració de la Mare de Déu de Gràcia d’enguany”, a la Brigada Municipal, la Policia Local, els departaments implicats i a la Junta de caixers, etc.

José Manuel García ha agraït “la gran implicació d’entitats i col·lectius, esportius i culturals, així com les associacions veïnals per contribuir a que l’esperit festiu arribi a tots els barris de la ciutat, a més de totes les agrupacions que participen a la programació oficial com els geganters o les bandes de música”.

 

También te puede interesar

Etiquetas:

Popular