viernes, septiembre 29, 2023

Cursos gratuitos en competencias digitales para mujeres

La Fundación Universidad-Empresa, en colaboración con la...

YA PUEDES INSCRIBIRTE EN LOS TALLERES CIENLEE 2023-2024

The post YA PUEDES INSCRIBIRTE EN LOS...

Ajuntament de Maó

NacionalAjuntament de Maó

‘Pentagrama’ és la idea guanyadora del concurs de projectes per a l’elaboració de propostes de transformació de s’Esplanada.

Així ho va decidir, per unanimitat, el jurat, presidit pel batle, Héctor Pons, i format per Dolores Antonio, tinenta d’Alcaldia d’Urbanisme i Obra Pública; Jordi Garcés i Brusés, arquitecte; Joana Canet, en representació del Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears; José Antonio Fayas, en representació del Col·legi Oficial d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de les Balears; Xavier Pujol, arquitecte municipal; i Xavier Genestar, enginyer industrial municipal.

Aquest jurat, que es va reunir el 21 de març a l’Ateneu de Maó, va considerar aquest projecte com el més ambiciós i alhora flexible, que permet que el resultat de la reforma d’aquest espai es pugui anar adaptant a l’evolució de la plaça.

El projecte, redactat per un equip format per set arquitectes, concep la nova plaça de s’Esplanada com un pentagrama musical, seguint el pendent general amb llenques de granet o formigó, amb una seqüència de trames en el paviment que van des del costat est fins a l’edifici el quarter militar.

Tal com argumenta la memòria, aquest pentagrama “dona estructura, defineix i atorga identitat” a la plaça, alhora que resulta dúctil per incorporar-hi nous canvis.

L’edifici militar, restaurat, quedaria com el teló de fons del conjunt de la plaça. Tot per convertir l’edifici en un gran equipament, que, segons ideen els autors, podria destinar-se a una biblioteca i/o a un espai per al cotreball (coworking).

L’equip redactor també aposta perquè s’Esplanada sigui un espai ple de vegetació, tot mantenint els exemplars actuals i incorporant-ne de nous, amb espai per als jocs infantils, esports de taula i concerts (aprofitant l’espai sobre l’aparcament subterrani).

La idea guanyadora defensa un espai lliure d’obstacles, amb la finalitat de crear, així, una percepció de dimensió unificada, des del quarter fins a l’Ateneu.

També es contempla aprofitar part del subsol de l’edifici militar per crear un nou aparcament, així com un auditori o un espai per a exposicions. A més, proposa l’eliminació de l’edifici de llevant, espai on s’alçarien les andanes dels serveis de l’estació d’autobusos, així com establiments comercials.

Quant a la mobilitat i accessibilitat, s’eliminaria el vial transversal que uneix l’avinguda Josep Maria Quadrado amb la de Josep Anselm Clavé, així com les rampes d’accés al pàrquing subterrani. Es proposa concentrar el trànsit rodat d’entrada a l’aparcament al carrer Vassallo. Tot això, garantint l’accés a les persones residents, a l’abastiment de serveis i a les emergències.

Es proposen, també, dues noves entrades per a vianants al pàrquing existent, més properes al centre i integrades dins l’àmbit verd.

A més, es tenen en compte criteris ambientals i de sostenibilitat, com el reaprofitament d’elements ja existents o la construcció d’espais ja dissenyats, que, en qualsevol moment, puguin ser reconvertits, alhora que s’opta per materials reciclats i de proximitat.

El disseny també contempla recollir l’aigua de pluja per al reg de les zones arbrades i vegetals, on es generen pous d’infiltració que permeten reintroduir l’aigua al subsol i, així, tancar el cicle de l’aigua.

El projecte també preveu la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les cobertes de l’edifici de l’equipament, que podrien subministrar l’enllumenat a tota la plaça.

Tot i que ‘Pentagrama’ és l’obra escollida pel jurat, no significa que aquest sigui el projecte definitiu de la reforma de la plaça de s’Esplanada. La voluntat és que, a partir d’aquest, s’articulin canals per escoltar les inquietuds i necessitats reals de tota la ciutadania. Finalment, s’encarregarà la redacció del projecte definitiu.

Pel que fa la resta de projectes, la segona posició del concurs d’idees la va obtenir el projecte ‘Les places de Maó’, seguit per ‘Menorca ecocybernetic-ecosensory’ i ‘Arts Space’.

El batle de Maó, Héctor Pons, i la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Dolores Antonio, han presentat la idea guanyadora en una roda de premsa celebrada aquest dijous capvespre, amb la presència dels autors del projecte i de representants de tota la corporació municipal.

Pons destaca que “la proposta guanyadora aposta per consolidar aquesta plaça com espai que serveixi per cosir els barris de la ciutat amb el centre”. I ha expressat la voluntat de l’Ajuntament “d’avançar cap a aquest a  l’Esplanada que a tots ens agradaria tenir”.

Per la seva banda, Dolores Antonio posa l’èmfasi en el fet que “la proposta aborda molts dels temes de complexitat urbana d’aquesta zona: és un bon marc en el qual enquadrar, amb la participació dels diferents agents implicats, la transformació d’un espai tan significatiu per a la ciutat de Maó, on tota la ciutadania hi puguin trobar el seu lloc”.

 

También te puede interesar

Etiquetas:

Popular