jueves, abril 18, 2024

Ajuntament de Maó

NacionalAjuntament de Maó

Maó s’ha adherit a «Emblemàtics de les Illes Balears» amb un total de 19 comerços catalogats. El projecte, impulsat per la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, a través de la Direcció General de Comerç i de l’Institut d’Innovació de les Illes Balears (IDI), neix de la necessitat de protegir l’activitat comercial de proximitat i, més específicament, la dels establiments amb més tradició dels municipis.

El secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, i el batle de Maó, Héctor Pons, han reconegut aquest migdia el paper del comerç tradicional amb l’entrega dels distintius d’emblemàtics als establiments de Maó. L’acte, que ha tengut lloc al Claustre del Carme, ha comptat amb la participació del director general de Comerç, Miquel Piñol; la directora insular d’Ocupació, Innovació i Cooperació Local del Consell de Menorca, Nati Benejam; la directora gerent de l’IDI, Mariona Luis; la regidora d’Economia, Comerç, Turisme i Fons Europeus de Maó, Carme Seguí; com també de representants dels comerços de Maó que formen part d’«Emblemàtics de les Illes Balears».

Un dels objectius d’aquest projecte és donar a conèixer la singularitat de cada municipi a través dels seus establiments emblemàtics. Tot i que la iniciativa se centra en els comerços catalogats, la resta de teixit comercial se’n beneficia, ja que els emblemàtics també funcionen com a element de tracció i reclam per als visitants de dins i fora de les illes.

Jesús Jurado ha declarat que «entenem que la història d’un poble es pot explicar també a través dels seus comerços i, sobretot, a partir de les persones que hi són al capdavant, com les famílies que han mantingut el negoci fins a l’actualitat. Per això, aquest projecte per catalogar els emblemàtics de les Illes Balears és un reconeixement a la cultura de Menorca, a les persones que han mantingut vius els negocis, i a aquests establiments tradicionals que contribueixen a la singularitat dels espais urbans i de la societat».

Per la seva banda, el batle de Maó ha destacat «l’honor i l’orgull que suposa veure que 19 establiments del municipi entren en aquest catàleg» i ha subratllat la importància d’aquests comerços, tant des del punt de vist històric com per la seva transcendència comercial i econòmica. També ha posat de manifest l’important paper del teixit comercial local en la història de la ciutat: «Una vegada superada la crisi de la pandèmia, s’ha demostrat que aquesta economia local és més important que mai: genera llocs de feina i és el sustent de moltes famílies; però, a més, durant aquesta situació complexa que hem viscut, ha estat la garantia del bon funcionament de la nostra societat».

Maó és el tercer municipi de Menorca que s’ha adherit al projecte «Emblemàtics», juntament amb Ferreries i Alaior, que ja tenen els comerços catalogats. Així, l’illa comptarà amb un total de 32 establiments catalogats.

Són els ajuntaments els qui identifiquen els comerços del municipi que compleixen els requisits per ser emblemàtics, d’acord amb el manual de l’IDI que estableix les diferents categories. Així, un comerç pot ser catalogat com a arrelat (amb un producte o ofici singular), amb història (amb més de 75 anys de vida) i amb patrimoni (amb elements patrimonials interiors i exteriors destacats, així com amb valor immaterial). A més, els establiments que compleixen aquestes tres categories són denominats emblemàtics.

La plataforma a través de la qual es dona a conèixer el projecte és la web www.emblematicsbalears.es, que creix a mesura que s’hi incorporen més municipis.

Actualment, hi ha disset municipis d’arreu de les Illes Balears amb un total de 148 comerços catalogats.

Els municipis que ja compten amb establiments catalogats són: Alaró (3); Algaida (6); Consell (6); Esporles (5); Inca (14); Llucmajor (8); Manacor (25); Marratxí (11); Pollença (9); Porreres (6); Santanyí (7); Alaior (5); Ferreries (8); Maó (19); Santa Eulària des Riu (5); Sant Josep de sa Talaia (5) i Formentera (Sant Ferran 1 i Sant Francesc Xavier 5). Per categories, hi ha 42 establiments emblemàtics; 39 d’arrelats i amb història; 26 amb patrimoni i història; 28 amb història; 10 d’arrelats; 1 d’arrelat i amb patrimoni, i 2 amb patrimoni.

Els comerços adherits a «Emblemàtics de les Illes Balears, Maó» són:

1. Alejandra (roba i complements): amb història i amb patrimoni

2. Ca s’Esparter (estris del camp, armes, esparteria): emblemàtic

3. Can Garí (supermercat): arrelat amb història

4. Can Mercadal (calçat i articles de pesca i busseig): arrelat amb història

5. Can Senyalet (forn de pa i pastisseria): arrelat amb història

6. Drogueria Valls (drogueria): amb història i patrimoni

7. Hortícola Balear (floristeria): emblemàtic

8. Joieria Vives (joieria): emblemàtic

9. La Balear (forn de pa i pastisseria): arrelat amb història

10. La Ceres (forn de pa i pastisseria): arrelat amb història

11. La Fantasía (roba de casa i equipament de la llar): amb història

12. La Valenciana (botiga de juguetes): arrelat amb història

13. Marisa (articles de pell): emblemàtic

14. Novedades Meli (merceria): amb història

15. Òptica Carreras (òptica): arrelat amb història

16. Pastisseria Sandra (forn de pa i pastisseria): arrelat amb història

17. Sa Botigueta (alimentació i begudes): amb història

18. Sintor (venda d’electrodomèstics): emblemàtic

19. Sucreria Artesana Maonesa Can Vallés (forn de pa i pastisseria): arrelat amb història

Imatge

 

También te puede interesar

Etiquetas:

Popular