viernes, marzo 29, 2024

Ajuntament de Maó

NacionalAjuntament de Maó

L’Ajuntament de Maó ha firmat un contracte amb l’entitat Sonrisa Médica que permetrà posar en marxa un projecte pilot que incorporarà el clown terapèutic als serveis habituals de l’RGA de Maó. Durant un any, els pallassos de Sonrisa Médica interactuaran amb les persones residents del centre, especialment amb les que presenten més dificultats en termes de mobilitat i manca de capacitat de socialització. També faran un acompanyament als espais comuns de l’RGA de Maó.

Maó ha estat el primer ajuntament a fer una passa endavant que permet oferir aquest servei a les persones residents de la seva RGA, que, d’aquesta manera, es converteix en el primer centre residencial de Balears a iniciar un projecte d’humanització de l’entorn i d’acompanyament de la gent gran mitjançant el clown terapèutic. Aquests tipus de teràpies tenen l’objectiu de connectar amb cada individu des de tres àmbits: la seva vulnerabilitat, la curiositat que li desperten i una sinceritat emocional transparent.

El servei que donaran els pallassos i pallasses de Sonrisa Médica a la Residència Geriàtrica Assistida de Maó va més enllà d’un simple espectacle o animació, pel fet que personalitzen cada intervenció en la persona que visiten; així, tenen en compte el seu perfil, els seus interessos, els objectius terapèutics fixats per l’equip multidisciplinar de la Residència Geriàtrica Assistida i, en general, la seva història de vida. De fet, els clowns no empraran, a l’hospital, el seu vestuari acostumat, sinó que caracteritzaran apropiadament els seus personatges per aconseguir una connexió més intensa des del primer moment.

L’alcalde de Maó, Héctor Pons, ha destacat que aquest projecte respon a la necessitat d’enfortir el concepte que els centres geriàtrics són “espais de vida”.

Per la seva banda, el regidor de Serveis Socials, Gent Gran i Habitatge, Enric Mas, ha posat èmfasi en el fet que la pandèmia ha agreujat el deteriorament cognitiu dels residents i que el servei de clown “millorarà els estímuls per fer vèncer les dificultats emocionals, alhora que millorarà l’ambient i les relacions entre els residents i els treballadors. No només és una alegria per als interns, també en millora les condicions amb objectiu terapèutic”, ha afirmat.

Per part de Sonrisa Médica, José Antonio Fayas, membre de la Junta a Menorca, ha assegurat: “Com a maonès, em sento orgullós que aquest Ajuntament sigui el primer en emprendre aquesta iniciativa i converteixi la RAG de Maó en la primera de Balears amb servei de clown”.

Sonrisa Médica

Sonrisa Médica és una associació sense ànim de lucre, creada l’any 1994 amb la missió de millorar la qualitat de vida dels infants hospitalitzats i de les seves famílies; la seva labor aconsegueix desdramatitzar l’entorn sanitari i oferir moments d’alegria i distracció, mitjançant actuacions regulars de pallassos i pallasses professionals, que treballen en qualitat de clowns terapèutics. El perfil de clown d’hospital s’ha desenvolupat al llarg dels anys fins que ha esdevingut una peça més de l’ecosistema assistencial i ha adaptat les seves intervencions a les necessitats de les persones usuàries, tot seguint les instruccions del personal sanitari.

Sonrisa Médica està inscrita en el Registre Provincial d’Associacions de les Illes Balears amb el número 2522 (30 de març de 1994) i va ser declarada entitat d’utilitat pública l’any 2004. Totes les persones que integren el seu equip artístic són professionals de les arts escèniques i reben formació continuada en clown terapèutic, en les seves distintes vessants, com ara: matèria sanitària bàsica, musical, clownesca i psicològica. Des dels seus inicis, ara fa més de 27 anys, es regeixen per un codi deontològic infrangible i duen a terme un seguiment exhaustiu dels protocols d’intervenció als centres sanitaris i sociosanitaris. A més, enregistren cada procediment d’actuació en el sistema de qualitat ISO9001:2015, peça clau per al correcte desenvolupament de cada un dels programes d’acompanyament que duen a terme.

Des del 1994, aquesta entitat ha aportat art i humor, mitjançant pallassos i pallasses, als hospitals de les illes Balears (Hospital Universitari Son Espases, Hospital Universitari Son Llàtzer, Hospital de Manacor, Hospital Comarcal d’Inca, Hospital General Mateu Orfila i Hospital Can Misses).

L’objecte social de Sonrisa Médica sempre ha estat el d’atendre els infants hospitalitzats i les seves famílies, però la pandèmia que va començar l’any 2020 ha situat les persones usuàries de les residències geriàtriques en una complicada situació d’aïllament, que minva notablement la seva capacitat de socialització; per això, atenent aquesta realitat, la junta directiva de Sonrisa Médica va decidir, per unanimitat, el mes de juny de l’any 2021, modificar els estatuts de l’associació per poder acompanyar, també, aquest sector especialment vulnerable de la població.

Imatge

 

También te puede interesar

Etiquetas:

Popular