sábado, abril 20, 2024

Ajuntament de Maó

NacionalAjuntament de Maó

Maó, 22 d’octubre de 2022. La pianista, compositora i professora Margarida Orfila i Tudurí ha estat nomenada Filla Il·lustre de Maó, en un acte institucional que ha tingut lloc aquest dissabte a la Sala d’Actes de l’Ajuntament.

Després de l’obertura de l’acte, a càrrec del batle de Maó, Héctor Pons, la cronista arxivera de l’Ajuntament de Maó, Esther Cladera —actuant com a secretària de l’expedient administratiu del nomenament— ha llegit l’acord del Ple que figuren al citat expedient, i el qual compta amb un centenar d’adhesions, entre institucions, entitats i particulars.

Acte seguit, la jutgessa instructora de l’expedient, Catalina Ferrer –regidora d’Igualtat, Participació Ciutadana i Cooperació–, ha manifestat: “Amb aquesta declaració seguim dignificant la feina de les dones, com és de justícia,  per recuperar aquesta part de la memòria històrica que la societat ha fet invisible”.

La cerimònia també ha inclòs una conferència biogràfica sobre la nova Filla Il·lustre, pronunciada per la també pianista Isabel Fèlix, que, a més, ha delectat les persones assistents amb dos fragments per a piano, obra de l’homenatjada.

Intervencions dels grups de la corporació municipal

Seguidament, han intervingut a l’acte els diferents portaveus de la corporació. Des del Grup Municipal de Ciudadanos, Marisa Pons, ha posat en valor els 50 anys de trajectòria d’Orfila i Tudurí, “dedicats a la passió i la dedicació per la música”.

Per la seva banda, en representació del Grup Municipal del Partit Popular, Mateu Ainsa, ha ressaltat “les dificultats per les quals devia passar pel fet de ser una dona a principis del segle XX i per destacar de la manera que ella ho va fer”  i s’ha mostrat “orgullós” de l’herència que ha deixat als maonesos i maoneses.

Per part de l’agrupació Ara Maó, Conxa Juanola ha destacat la necessitat de “treure a la llum noms de dones com la de Margarida Orfila i Tudurí que van ser capaces de crear, estudiar i difondre moltes disciplines en les quals eren magistrals”. I ha afegit: “Orfila és una d’aquestes dones, valentes, intel·ligents que han deixat empremta i a la que avui retornam un poc del que és just: reconeixement social i agraïment per tota la seva vida i trajectòria”.

La portaveu municipal del PSOE, María José Camps, ha reconegut no només la trajectòria professional d’Orfila i Tudurí, sinó també la personal: “Un fet difícil i inusual per l’època a la qual va viure, trobant l’equilibri perfecte entre la seva vessant d’esposa i mare de cinc fills, amb dedicació a la família i a la seva carrera artística i professional en un món majoritàriament masculí”.

Finalment, l’alcalde Héctor Pons ha tancat els parlaments institucionals definint l’homenatjada com una dona que “va plantar la llavor, va ser capdavantera, va obrir escletxes va mostrar un camí a seguir a moltes altres dones, rompent sostres de vidre”. Pons ha posat en valor que la presència d’Orfila i Tudurí a la Galeria de Menorquins Il·lustres “es converteixi en reivindicació permanent de la feina, lideratge i aportació de tantes dones maoneses al llarg de la història, que ens han fet sentir orgullosos de la societat oberta, valenta i avançada que som avui i que volem seguir essent”.

El retrat d’Orfila i Tudurí ja forma part de la Galeria de Menorquins Il·lustres

Finalment, familiars de l’homenatjada han procedit a destapar el retrat que, a partir d’avui, passa a formar part de la Galeria de Menorquins Il·lustres.

El quadre és obra de la pintora Gabriela Seguí, que es dona la circumstància que està casada amb el besnet de la Filla Il·lustre, Lluís Guinovart Poch.

Margarida Orfila i Tudurí esdevé, així, la tercera dona que s’incorpora a la insigne Galeria, juntament amb Maria Lluïsa Serra i Margarita Comas.

Imatge

 

También te puede interesar

Etiquetas:

Popular